Tips

14 juni 2024

6 redenen om haardhout te kopen

6 redenen om nú haardhout te kopen • Isoduct©
Waarschijnlijk denkt u op dit moment nog niet aan het aansteken van uw houtkachel of -haard. En toch is dit het perfécte moment om uw haardhoutvoorraad aan te vullen.

En dit is waarom:

#1 Lagere prijzen

In de lente- en zomermaanden is de vraag naar haardhout (fors) lager dan tijdens het stookseizoen. Daardoor dalen de prijzen. Door nu haardhout te kopen, kunt u flink besparen.

#2 Slim voorraadbeheer

Als u nu uw haardhoutvoorraad goed aanvult, dan weet u zeker dat u straks – als het hout er bij de handelaren waarschijnlijk weer uit vlíegt – genoeg heeft.

#3 Een betere kwaliteit

Hout dat u nu koopt, heeft nog de hele zomer om te drogen. Dat is belangrijk, omdat goed gedroogd hout (veel) efficiënter brandt, waardoor uw haardvuur minder rook(overlast) en roetvorming produceert. Het ideale vochtpercentage van haardhout ligt rond de 15%.

#4 Droog transport

Gedurende de zomermaanden regent het (over het algemeen) minder, is de luchtvochtigheid meestal lager. Ideaal om uw hout te vervoeren, eventueel nog te bewerken en meteen ook droog op te kunnen slaan!

#5 Goed voorbereid op (onverwachte) kou

Ja, het is juni. Maar bij menigeen sprong van de week de cv-radiator aan, een ander besloot spontaan de kachel of haard aan te steken. Met een mooie voorraad haardhout zit u nooit zonder, als de temperaturen onverwacht dalen.

#5 Meer gemoedsrust

Vermijd lastminute stress door nu alvast in te kopen. En misschien wilt u uw houtblokken nog op maat zagen/hakken, daar is komende periode uitermate geschikt voor. Lekker op uw gemak, wanneer het u uitkomt. Zo gaat u straks heerlijk onbezorgd het stookseizoen in.

Conclusie

Alhoewel het momenteel waarschijnlijk niet ‘top of mind’ bij u is, is deze periode ideaal om haardhout te kopen. Alleen al de lagere prijzen, het feit dat er op die manier kwalitatief beter stookhout ontstaat én u straks perfect voorbereid bent, zijn wat ons betreft redenen genoeg om vandaag nog even de haardhouthandel in de buurt te bellen.

Nu voorbereiden, is straks als eerste genieten van een warm, knisperend haardvuur. Je zou er al bijna zin in krijgen, met de huidige weersomstandigheden ;)