Eerlijk is eerlijk: een standaard dubbelwandige rookgasafvoer is per meter vaak wat goedkoper dan een dubbelwandig rookkanaal van ISODUCT. Maar zo’n conventionele dubbelwandige kachelpijp is een halffabricaat; dat betekent dat het kanaal op zichzelf niet aan de Nederlandse eisen voldoet én u nog een extra (prijzige) omkokering nodig heeft. Wat vervolgens veelal ook ingrijpende bouwkundige aanpassingen vergt.

Om de kosten te drukken, gaan veel mensen zelf aan de slag met het omkokeren van het rookkanaal. Let wel: Daarmee vervalt de productaansprakelijkheid van de fabrikant en ligt de verantwoordelijkheid voor het functioneren en de brandveiligheid geheel bij uzelf! Uw zelfgemaakte omkokering heeft geen CE-prestatieverklaring, dus uw verzekeraar zal in geval van schoorsteenbrand (of woningbrand door schoorsteenbrand) mogelijk niet uitkeren. Veel mensen realiseren zich dat niet.

▶️ Lees meer over de wetgeving omtrent de aanleg van een rookkanaal.

Wist u trouwens dat wanneer een rookkanaal niet conform wettelijke eisen is aangelegd, u dit moet melden bij de verkoop van uw woning? Als bij de verkoop van uw woning na ondertekening van het koopcontract wordt geconstateerd dat u niet heeft voldaan aan uw mededelingsplicht, is er zelfs sprake van een verborgen gebrek.

Kiest u – om welke reden dan ook – toch voor een dubbelwandig rookkanaal met extra omkokering? Verzeker u er dan van dat de ombouw compleet (vierzijdig, tot boven het dakvlak of dakbeschot, met inbegrip van dakisolatie) en conform de geldende wet- en regelgeving wordt doorgevoerd. Om de kosten van de ombouw te drukken wordt de zolderverdieping meestal ‘vergeten’. Uw rookkanaal voldoet dan niet meer aan de wettelijke eisen… en is al zeker niet meer woningbrandveilig.