Een CE-markering wekt vertrouwen bij consumenten. Het zegt echter niets over de kwaliteit – laat staat over de brandveiligheid – van het product. Het betekent dat het verhandeld mag worden in Europa, maar het zegt nog niets over de toepassing volgens de wettelijke eisen van de lidstaten. Dus: of het mag worden gebruikt in Nederland.

Bij het toepassen van een dubbelwandig rookkanaal is een prestatieverklaring van T600 en G0 (of een bewijs dat het halffabricaat inclusief omkokering is getest en daaraan voldoet) verplicht.

Een rookkanaal zonder CE-markering mag überhaupt niet in Nederland worden verhandeld. En ja: ook de veel verkochte halffabricaat dubbelwandige rookkanalen zijn CE-gekeurd. Echter, door de latere ombouw van een ‘brandwerende’ omkokering, zegt die CE-markering niets meer over uw veiligheid!

Voor de liefhebber het overzicht:

CE-markering dubbelwandige pijp ISODUCT
EN 1856-1 T600 N D Vm-L50040 G0

CE-markering OVERIG dubbelwandig
EN 1856-1 T600 N D Vm-L50040 G50/G75/G100

Het verschil zit ‘m in de laatste aanduidingen: G0 en G50/G75/G100. De waarde achter de ‘G’ staat voor de afstand in minimaal aantal millimeters tot brandbare materialen zoals hout. ‘G’ staat voor schoorsteenbrandbestendig. Producten met de CE-markering G50, G75 of G100 voldoen dus niet aan de Nederlandse norm (T600/G0). Die mogen officieel niet eens geplaatst worden, tenzij er een prestatieverklaring kan worden overlegd waaruit blijkt dat het gehele rookgasafvoersysteem – inclusief omkokering – direct aan G0 voldoet. Die omkokering moet dan natuurlijk in de praktijk ook exact conform de testsituatie zijn aangelegd.

Kortom: een omkokering die niet samen met het rookkanaal in zijn geheel is getest én goedgekeurd volgens T600 en G0, geeft u geen garantie dat er geen woningbrand door schoorsteenbrand ontstaat! Het effect van dit ogenschijnlijk ‘minimale verschil’ tussen G0 en G50, G75 of G100 is gigantisch: dit kleine getal kan het verschil tussen leven en dood betekenen.